Séta Zebegényben

Zebegényi barangoló

– Üdülőhely Pest megye északi részén a Dunakanyarban. A falu a Duna bal partján a déli-Börzsöny-
hegység nyugati oldalán, a Malom patak partján fekszik. A varázs mely szinte minden ide érkezőt
hatalmába kerít, a falu páratlan szép fekvése, és a századokra visszanyúló történeti, kulturális hagyományai.
-„Zebegénynél megtörik a Duna szakadatlan folyása. A hegyek közrefogják, és még nem szánja rá magát a víz, hogy igazi folyammá szélesedjen. Talán azért, hogy ideje maradjon, éppen Zebegénynél ezt a tündéri tájat szemügyre vennie.”
– A falu középkori eredetére egy 1288-ból származó oklevél utal. A Bencés apátságnak birtoka volt itt Szob és a Kovácsi-patak között fekvő almáson. A török háború idején a falu elnéptelenedett. A mostani község a XVIII században települt be németekkel. Az emberi tevékenység során szőlők, málnások, és csekély területű szántóföldek jöttek létre. A templom köré szerveződik a falu közösségi élete. Itt található, szinte az összes középület: a boltok, a posta, a könyvtár, az orvosi rendelő és az iskola. Innen ágaznak el sugárszerűen az utcák a völgyekbe, innen indulhatnak a turisták a szép túraútvonalakon Törökmezőre, Hegyes-tetőre, az Ernő-forráshoz és a Dömösi sziklákon át a Remetebarlangba. Mielőtt azonban nekivágnánk a környék felfedezésének, egy kiadós séta erejéig még érdemes körbejárni a falu nevezetességeit.
– A falu központjában és a Malomvölgy tengelyében áll a a Római katolikus templom. Középkori magyaros, szecessziós stílusban épült 1909-ben, Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján. A gazdag belső díszítést Kőrösfői Kriesch Aladár és tanítványai 1910–1914 között készítették. A magyar templomépítészet egyik
egyedülálló emléke.
-Szőnyi István egykori háza és kertje ma múzeum.
Szőnyi István (1894-1960) Kossuth-díjas festő már elmúlt harminc éves, amikor megismerte Zebegényt. Nyarait Zebegényben töltötte ahol a Dunakanyar, a család és a helyi lakosság volt a festő témája. A halála előtti években végleg Zebegényben telepedett le. (Bartóky u.7. Tel: 27 370 104)
– A hajózástörténeti gyűjtemény, Farkas Vince nyugalmazott tengerészkapitány magánmúzeuma. Az idős hajóskapitány a világtengereken tett változatos utazásai során szerzett rendkívül gazdag gyűjteményeit mutatja be. (Szőnyi u.9. Tel: 27 373 305)
– Érdemes felkapaszkodni a falu fölötti sziklákon húzódó Kálvária dombra. A temetőből induló út mentén kilenc stációs házacska állomásai után lehet eljutni a barokk oromzatos és homlokzati tornyos Kálvária kápolnához (1853). Nem messze a kis templomtól egy különös emlékmű együttes húzódik egészen a magaslat széléig. Maróti Géza építész, szobrászművész tervei alapján kezdték el építeni a harmincas évek közepén az első világháborúban elesettek emlékére, alkotott emlékművet. A szerpentin utacskán lefelé jövet találjuk a Kálvária domb lábánál a Sziklatemplomot.
– A templomtól a Duna felé véve az út irányt, a patakparton haladva, az 1800 körül épült műemlék jellegű Öregmalom árkádos, tornácos szép formáiban gyönyörködhet. Innen már nincs messze a nevezetes Héthíd, melyet olasz szakemberek irányításával 1851-ben fejeztek be, kiemelkedő vasúttörténeti műszaki emlék.
A hídtól felkapaszkodva a János-hegyre gyönyörű panoráma tárul elénk, innen nem csak a Dunakanyart, hanem Zebegény híres kastély épületeit is láthatjuk: a Maróti, a Sipőcz, a Dőri villát, és a Fővárosi Gyermek Üdülőt, mely a Milleniumi Világkiállításon egy svájci dohánygyár pavilonja volt, és az akkori polgármester Sipőcz Jenő adományozta a falunak. Visszafelé jövet a híd árkádjai alatt áthaladva a falu egykori fő utcáján Dunára néző, fagerendás szerkezetű szlovák parasztházak tűnnek fel, melyet Károlyi Lászlóné grófnő építtetett. Az ide-
gen forgalom fellendülésében nagy szerepet játszott Károlyi grófnő, aki sok angolt és híres embert hozott
Zebegénybe nyaralni. A séta végén, a partra érve hajó és kompkikötőt talál az utazó.
– A strandolás után hajóra szállhat és elutazhat Visegrádra, Esztergomba, de akár Budapestig is a folyón. Aki több napra érkezik a szállás és vendéglátóhelyek széles kínálatából válogathat, az egyszerű faházas kempingtől, a fizetővendég szobákon át a szállodáig, a cukrászdától, a borozón át az étteremig. Lehetőség adódik vízi sportokra, horgászatra, lovaglásra, tenisz – futball és kosárlabda pálya áll a sportolni vágyók rendelkezésére.
– Zebegény kulturális hagyományaira építve, nyaranként gazdag programok várják az idelátogatókat. A  „Zebegényiek napján” , a Gőzgombóc fesztiválon, és a tökfesztiválon és kicsiknek nagyoknak a sárkány fesztiválonkiváló zenei előadások, kiállítások, lampionos csónakfelvonulás, tűzijáték, kirakodó vásár, hagyomány őrző műsorok és utcabál teszik még vonzóbbá az itt tartózkodást. 1968–tól minden évben megrendezik a Képzőművészeti szabadiskolát. A falu könnyen megközelíthető a Bp. Nyugati-pu. ról óránként induló vonatokkal(70-esvasútvonal), közúton (2-es, 12-es utak), valamint dunai vízi úton is. Egy másik túra alkalmával érdemes végig járni az újonnan megnyílt Napraforgó Tanösvényt is, mely pihenőhelyekkel és úti kalauzzal teszik élvezetessé a túrát.
Információ: Zebinform iroda: Malom u.21.Tel: +36 27 373 010/+36 30 9764472.